Ga naar inhoud

Duurzame inzetbaarheid door middel van elektrische kruiwagens

De kruiwagen is een onmisbaar gereedschap voor de hovenier. Maar zo’n volle kruiwagen die je de hele dag heen en weer trekt, duwt en tilt is zwaar. De elektrische kruiwagen biedt verlichting. Want net zoals dat je met een elektrische fiets makkelijker lange afstanden fietst, maakt deze kruiwagen het heen en weer sjouwen van grond, groen en andere materialen een stuk minder belastend.

Hoe werkt het?

Deze elektrisch aangedreven kruiwagen ziet eruit als iedere andere kruiwagen: Een grote bak, voorwiel en twee handvaten om hem vooruit te duwen. Maar onderaan het frame zit een motor met accu die het verplaatsen van de kruiwagen een stuk makkelijker maakt. Dat doet hij zowel bij duwen als trekken, waardoor je makkelijk over zachte bodem of door de modder kunt rijden.

Op momenten dat je geen aandrijving nodig hebt, zoals wanneer je een heuvel afrijdt, laadt het systeem de accu zelf op. Een volledig opgeladen accu gaat ongeveer acht uur aan een stuk mee, en is binnen twee tot vier uur weer opgeladen. Zo vervoer je als hovenier de hele dag volle kruiwagens op een comfortabele manier.

Met rechte rug achter de kruiwagen

Een verkeerde houding bij het tillen van kruiwagens verhoogt het risico op spannings- en pijnklachten. Til je de kruiwagen op met gebogen rug, dan ga je waarschijnlijk ook met een gebogen rug kruien. Je schouders trekken dan je nek mee naar voren, waardoor het nek- en schoudergebied de last van de kruiwagen moet dragen. Het advies is daarom om vanuit de benen te tillen om zo de onderrug te ontlasten. Til en krui daarna met de schouders naar achteren en het hoofd rechtop; hiermee ontlast je het nek- en schoudergebied, en ook je rug.