Ga naar inhoud

Factsheets Stigas over veilig, gezond en vitaal werken geactualiseerd!

4 september 2024

Werken in de agrarische en groene sector vraagt om een gezonde, veilige en productieve aanpak. Dit is essentieel in een sector waar economische en technologische ontwikkelingen snel gaan en duurzaam ondernemen centraal staat. Op basis van diverse bronnen presenteren we een overzicht van de belangrijkste cijfers. Indien de sector hoveniers en groenvoorziening (hierna hoveniers) significant afwijkt van de rest van de agrarische en groene sector, vermelden we dit expliciet.

 

Leeftijd en Verzuim

In de sector hoveniers neemt het aantal werknemers van 55 jaar en ouder toe. De gemiddelde leeftijd is de afgelopen vijf jaar redelijk stabiel gebleven, maar ligt in 2023 met 36,3 jaar boven het gemiddelde van 35,6 jaar in de agrarische en groene sector.

Het verzuimpercentage in de hovenierssector ligt in 2023 op 6,3%, wat boven het gemiddelde van zowel de agrarische en groene sector als Nederland (beide 5,3%) ligt. De verzuimfrequentie is ook hoger met 0,87 in vergelijking met het gemiddelde van 0,67. Oudere werknemers verzuimen gemiddeld langer, en 45% van het verzuim is toe te schrijven aan klachten aan het bewegingsapparaat, wat hoger is dan het gemiddelde van 39% in de agrarische en groene sector.

Gezondheid en Veiligheid

Hoveniers worden meer blootgesteld aan fysieke belasting dan gemiddeld in de sector. Bijna 50% van de werknemers geeft aan regelmatig zware fysieke arbeid te verrichten, vooral bij jongere werknemers en praktisch opgeleiden. Ook repeterende bewegingen en vaak buigen en draaien met het bovenlichaam worden vaker gemeld. Dit draagt bij aan een hoger percentage lichamelijke klachten zoals rugklachten (61%) en pols- en handklachten (25%).

Daarnaast ervaart 26% van de werknemers aan het eind van de dag extreme vermoeidheid door de werkdruk, wat wijst op de noodzaak van betere werkomstandigheden. 3% van de werknemers heeft een verhoogd risico op een burn-out.

Opleiding en Ontwikkeling

Ondanks de uitdagingen wordt er ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van werknemers. Zo krijgt 87% van de hoveniers de kans om opleidingen te volgen, wat hoger ligt dan het sectorgemiddelde van 79%. Ook wordt in 70% van de gevallen regelmatig feedback gegeven over prestaties.

Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RIE)

De sector maakt goede vorderingen op het gebied van veiligheid met 1.841 bedrijven die zijn gestart met de RIE van Stigas. Van deze bedrijven heeft 48% het proces afgerond, inclusief een plan van aanpak. Het blijft echter belangrijk om preventieve maatregelen, zoals het Preventief Medisch Onderzoek (PMO), goed af te spreken.

Deze cijfers zijn afkomstig uit verschillende betrouwbare bronnen, zoals Colland Arbeidsmarkt, verzuimcijfers van Stigas, en de Vitaliteitsscan. Meer informatie over de gebruikte bronnen is te vinden op de laatste pagina van de factsheets.

Voor meer details en sectorale analyses, bekijk de volledige factsheets op de website van Stigas.