Ga naar inhoud
Man met kantmaaier

Arbeidsinspectie: bedrijven beschermen personeel niet goed tegen gevaarlijke stoffen

7 augustus 2024

De afgelopen vier jaar heeft de Arbeidsinspectie veel bedrijven gecontroleerd in verschillende sectoren om te zien hoe zij omgaan met gevaarlijke stoffen. Dit onderzoek richtte zich op situaties zoals het schoonmaken van tankauto’s, de uitstoot van dieselmotoren, de productie van lijm, en het werken met lasrook en houtstof. Deze stoffen zijn schadelijk omdat ze kanker kunnen veroorzaken, genetische schade kunnen aanrichten, of slecht kunnen zijn voor de voortplanting.

De inspecties toonden aan dat er bij 55% tot 87% van de bedrijven problemen waren die ingrijpen vereisten. Veel bedrijven besteedden onvoldoende aandacht aan eenvoudige veiligheidsmaatregelen om hun werknemers te beschermen. Ook bleek dat werkgevers vaak niet goed op de hoogte zijn van de gevaarlijke stoffen waarmee ze werken en de gezondheidsrisico’s die deze stoffen op lange termijn met zich meebrengen. De Arbeidsinspectie schat dat er jaarlijks ongeveer 4100 mensen overlijden aan beroepsziekten, waarvan bijna 3000 sterfgevallen worden veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Er worden elk jaar meer dan 14.000 beroepsziekten vastgesteld die te maken hebben met deze stoffen.

Werkgevers moeten de risico’s van gevaarlijke stoffen beoordelen en maatregelen nemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen. Toch gebeurt dit vaak niet, omdat er geen strenge straffen zijn voor het niet naleven van deze verplichtingen. Veel bedrijven maken geen risicoanalyse, omdat dit geld kost. Hoewel preventieve gezondheidscontroles ervoor kunnen zorgen dat gezondheidsrisico’s eerder ontdekt worden, bepalen werkgevers zelf wat er wordt gecontroleerd. Dit leidt er vaak toe dat alleen de basiscontroles worden uitgevoerd, zoals het meten van gewicht of bloeddruk, omdat uitgebreide controles duurder zijn.

Omdat werkgevers zich vooral richten op de korte termijn, blijven veel langetermijnrisico’s onopgemerkt. Veel beroepsziekten verschijnen pas na vijftien of twintig jaar, waardoor werkgevers pas actie ondernemen als werknemers al ziek zijn. In Nederland zijn er meer dan 100.000 bedrijven waar werknemers met gevaarlijke stoffen in aanraking kunnen komen. Ongeveer 40.000 van deze bedrijven werken met stoffen die kunnen leiden tot bedwelming, vergiftiging, verstikking, brand of explosies. Er zijn ook zo’n 400 bedrijven die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen verwerken; deze worden Brzo-bedrijven genoemd, naar het Besluit risico’s zware ongevallen.

Bron: Riskenbusiness.nl