Ga naar inhoud

Winnaars Stigas Gezond en Vitaal werken Prijs aan het woord

13 mei 2024

Op 14 maart reikte Stigas – voor de 10e keer! – de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs uit. Uit vijf genomineerden werd Verheij Integrale groenzorg de gelukkige winnaar. Wat maakt dit bedrijf zo speciaal? Wat kunnen andere ondernemers van hen leren? 

Nico Wolsheimer, KAM-coördinator bij Verheij Integrale groenzorg over KAM-talks en de eigen Verheij Vakschool:

“Persoonlijke aandacht zorgt dat het werkt.”

“Met een open blik het gesprek aangaan, dat is denk ik onze kracht: waar loop je tegenaan, welke kansen zie je om te verbeteren? We zijn een familiebedrijf; veel medewerkers werken hier al meer dan 10 jaar en sommigen al sinds de start van het bedrijf, zo’n 39 jaar geleden. Je kent elkaar en hebt een vertrouwensband; die persoonlijke aandacht zorgt dat het werkt.”

Koffie

“We hebben een mooi format om verbeteringen op het gebied van gezond en veilig werken door te voeren. Geen Arbo commissie, zoals bij veel bedrijven. Wij doen het anders: met KAM-talks op de projectlocaties (KAM staat voor kwaliteit, arbeid en milieu, red). Ik ga met een kan koffie naar de projectlocaties om met collega’s in gesprek te gaan over drie vooraf bepaalde onderwerpen. Elk kwartaal bezoek ik tien ploegen en elk kwartaal kiezen we weer drie andere onderwerpen. Zo heb ik aan het eind van het jaar iedereen gesproken, ook de mensen die anders niet in bijvoorbeeld een Arbo commissie zitten of minder snel iets zeggen in een grotere groep. Op dit moment hebben we het over de actualisering van onze eigen veiligheidsgids, welke onderwerpen de medewerkers graag een toolbox zouden willen hebben en hand-arm trillingen.”

Korte lijnen

“We hebben een eigen Verheij Vakschool, een BBL-opleiding die we samen met onderwijsgroep Lentiz hebben opgezet. De opleiding is speciaal voor leerlingen die in dienst zijn van Verheij. Ze hebben een baangarantie en werken en leren in de praktijk. De kracht van deze opleiding zit hem in de korte lijnen tussen Lentiz, de leermeesters, de ouders en de leerlingen. De speciaal hiervoor aangestelde coördinator is in feite een jobcoach, die echt tijd heeft voor de leerlingen en hun persoonlijke omstandigheden.”

Eigen avondschool

“Vanaf september vorig jaar hebben we in samenwerking met Terra Trainingen ook een avondschool voor zij-instromers. Deze medewerkers van Verheij hebben een bewuste overstap gemaakt naar het groen. Ze zijn enthousiast en willen graag meer leren om ook verder te kunnen ontwikkelen. Iedere maandag begint de les om 16.00 uur. Om 18.00 uur hebben ze pauze en wordt er gezamenlijk met elkaar gegeten. Ook hierdoor ontstaat er een samenhorigheidsgevoel.”

Bron: Winnaars Stigas Gezond en Vitaal werken Prijs aan het woord | Stigas