Ga naar inhoud

Werkgroep Duurzame Inzetbaarheid maakt vitaliteit toegankelijk

23 november 2023

Van tuinen en bomen tot groenvoorziening: Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen uit Maasbree heeft specialisten in huis voor alles wat met groen te maken heeft. En dat wil het bedrijf graag zo houden. Daarom werd in 2016, naar aanleiding van een pilotproject van VHG, de werkgroep Duurzame Inzetbaarheid in het leven geroepen. De leden geven een inkijkje in het reilen en zeilen van deze werkgroep.

“Zodat we allemaal vitaal, heel en op een prettige manier tot ons pensioen door kunnen werken”, zegt voorman en ploegleider Con Beurskens over het ontstaan van de werkgroep. “Wil je dat bereiken, dan moet je weten wat er speelt bij werknemers op het gebied van vitaliteit. Iedereen moet gehoord worden.” Om die reden zitten er vertegenwoordigers van alle takken binnen Herman Vaessen in de werkgroep. “Je weet wat er speelt in jouw groep, en kan zo makkelijker de verstaalslag richting de werkgroep en directie maken”, vertelt Bastian van den Boom, die vanuit de machinisten bij de stuurgroep betrokken is.

“Het geeft ons daarbij veel draagvlak binnen het bedrijf”, vult Bart Kessels, naast ploegleider ook vertrouwenspersoon binnen Herman Vaessen, aan. “Je merkt dat collega’s eerder naar je toe komen, met zowel werk-gerelateerde als persoonlijke kwesties. Hierdoor kunnen we heel gericht advies uitbrengen aan de directie.”

Mooie stappen

Jeroen Reijnen, voornamelijk werkzaam in het groot groen, ziet dat de werkgroep al een aantal mooie resultaten heeft geboekt voor zijn collega’s. “We hebben bijvoorbeeld een vitaliteitsscan gedaan met heel het bedrijf. Ook heeft het bedrijf een samenwerking met Funqtio, waarbij je een bepaald aantal fysiobehandelingen vergoed krijgt. Daarnaast beschikken we over steeds meer elektrische gereedschappen en machines. Dat geeft minder herrie, is minder zwaar en stoot geen schadelijke gassen uit”.

Con voegt hier nog een aantal mooie voorbeelden uit het werkveld aan toe: “Het bosmaaien van een talud, op een hoek van 50 graden, is intensief werk waar voorheen twee hoveniers twee dagen mee bezig waren. In één van mijn projecten heb ik hiervoor een op afstand bedienbare robotmaaier uit mogen proberen, waarmee de klus in ongeveer zes uur was afgerond. Ook is de zware sloophamer die we voorheen voor kleine klussen gebruikten, nadat we het aangekaart hebben, vervangen door een lichter model. En er rijdt dagelijks een vrachtwagen van Vaessen rond die het afvalmateriaal bij bijvoorbeeld grote snoeiklussen ophaalt. Dat hoeven we dus niet meer zelf op de bus te laden.”

Bewust vitaal

Volgens de werkgroep is vitaliteit meer dan alleen fysiek. “Het is ook bewustwording in hoe je dingen doet”, zegt Jeroen. “Ik til bijvoorbeeld nooit meer alleen een kruiwagen op de bus, terwijl dat voorheen een automatisme was. Dat soort kleine dingen maken een groot verschil, dus het is goed dat daar aandacht voor is.” Bart: “Die bewustwording merk je ook onderling. Als jij alleen met die kruiwagen bezig bent, springt er vanzelf een collega bij om je even te helpen.” “Ook je persoonlijke welzijn en gezondheid horen bij je vitaliteit.” Voegt Con toe. “Dat advies proberen we ook mee te geven, en daar is binnen het bedrijf ook ruimte en aandacht voor.”

Vaessen luistert en denkt mee

Dat Herman Vaessen als bedrijf betrokken is bij de vitaliteit van zijn werknemers, wordt door de werkgroep unaniem bevestigd. “Zo nodigen ze Funqtio uit op de werkvloer en is er iedere toolbox-

meeting tijd en aandacht voor vitaliteit. Ze zorgen er echt voor dat we toegang tot en kennis van de beschikbare hulp en middelen hebben”, aldus Bastian. “De directie is ook heel benaderbaar, ze zijn regelmatig in de kantine te vinden en oprecht geïnteresseerd in wat er bij ons speelt”, zegt Jeroen tevreden. “Dat is ook nodig, want als zij niet betrokken zijn krijgen wij als werkgroep ook niks van de grond af.”

Belangrijke schakel

“Ik denk dat een werkgroep Duurzame Inzetbaarheid, zeker bij grotere bedrijven, een hele waardevolle schakel kan zijn tussen het management en de mensen op de werkvloer. Dat maakt de drempel lager om zaken aan te kaarten, en je hebt ogen in het werkveld die daar goed duiding bij kunnen geven”, zegt Jeroen. “En aan de andere kant zijn je werknemers je ambassadeurs. Het is voor iedereen belangrijk dat zij gezond en met plezier hun werk kunnen blijven doen.” Deze uitspraken worden bevestigd door de resultaten, besluit Con trots: “Eén van onze doelen is om het (langdurig) ziekteverzuim zoveel mogelijk omlaag te brengen. We zitten altijd onder het sectoraal gemiddelde, dus je ziet dat het werkt.”