Ga naar inhoud

Succesvolle regiotour VHG: “Samenwerking in de regio helpt de hele sector vooruit”

5 december 2023

In mei en juni van dit jaar trok de VHG-regiotour ‘Regie naar de Regio’ het land door met een duidelijk doel. “Binnen de sector is het werven en behouden van personeel een belangrijk thema, dat je niet oplost aan een vergadertafel. Daarvoor moet je naar de bedrijven in de regio toe”, zegt Jeroen Zijlmans van VHG. Hij neemt ons mee in het succesvolle verloop van de regiotour, en de waardevolle inzichten die hieruit voortgekomen zijn.

“Uit de recente arbeidsprognoses is gebleken dat er steeds minder personeel is, terwijl het werk juist toeneemt. Om hier een oplossing voor te vinden, heb je alle partijen nodig die op het thema actief zijn”, vertelt Jeroen. Om die reden werden negen bijeenkomsten georganiseerd, verspreid over het hele land. Hier kwamen ondernemers, het UWV, onderwijs, wethouders, en andere betrokkenen samen om te praten over de personeelssituatie in de groensector. “We wilden graag naar de bedrijven zelf toe, waar de bijeenkomst vaak ook echt in de werkplaats werd gehouden. Daar moet het uiteindelijk gebeuren. Dat waren erg leuke bijeenkomsten, compleet met BBQ en veel enthousiaste deelnemers.”

Samen staan we sterker

In die werkplaatsen merkte Jeroen hoe zeer het thema leeft binnen de sector. “Niet alleen in de grote opkomst, maar ook in de bevlogen gesprekken en inhoudelijke discussies die er gevoerd werden. Vanuit alle kanten wordt er heel goed meegedacht over de toekomst van onze sector.” Naast goede ideeën, heeft de Regiotour zelfs al tot concrete resultaten geleid. Jeroen: “Ik sta binnenkort samen met een ondernemer voor alle partijen die bij het VSO/PRO onderwijs in Tilburg betrokken zijn. Daar vertellen we wat onze sector inhoudt, hoe ons onderwijs georganiseerd is en hoe we studenten die deze sector in willen goed kunnen begeleiden. Dat is voortgekomen uit de Regiobijeenkomst Brabant-Limburg in Tilburg. Je spreekt mensen in de regio, en gaat samen kijken wat je concreet kunt doen.”

Vitaliteit voorop

Ook het thema vitaliteit vertolkte tijdens de Regiotour een belangrijke rol binnen het arbeidsmarktvraagstuk. “Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de bijeenkomsten was ‘hou de deur dicht’. Oftewel, zorg dat werknemers niet uitstromen. Dat doe je door werknemers tevreden en vitaal te houden.” Deze boodschap werd tijdens de bijeenkomsten positief ontvangen, bevestigt Jeroen. “Ondernemers en andere betrokkenen zien daar de urgentie van in. Dat heeft bovendien tot een mooi aantal aanmeldingen voor de pilots en trainingen van Vitale Hoveniers geleid.”

Volgens Jeroen is het goed dat dit soort onderwerpen in een breed gezelschap besproken worden. “Zo kom je op originele en nieuwe ideeën waarmee bedrijven zich beter bij de jonge en vrouwelijke doelgroep kunnen profileren. Zo was er een bedrijf dat een speciale papa-ploeg had. Daarmee vergroot je de kans op het vinden van geschikte nieuwe werknemers.”

Vervolg Regiotour

Na het succes van de regiotour, wordt er op dit moment nagedacht over een regiotour voor het VSO/PRO onderwijs. “Om de wereld van het onderwijs beter te verbinden met de praktijkwereld uit de afgelopen regiotour”, licht Jeroen toe. “Door die lijntjes te leggen kun je praktische zaken makkelijker regelen en bezwaren wegnemen. De focus blijft daarbij gericht op het hele scala van de arbeidsmarkt: mensen binnen halen en houden. Daarvoor moeten we mensen tot hun 67e tevreden en gezond aan het werk kunnen houden.”