Ga naar inhoud

Ploegmakers: Laat mens en omgeving groeien

25 maart 2024

Bij Ploegmakers, een hoveniersbedrijf in Veghel, is het onderwerp duurzame inzetbaarheid belangrijk in het dagelijkse werk. Het draait niet alleen om de tuinen laten groeien en bloeien, maar ook om de groei en ontwikkeling van de medewerkers en de gemeenschap. Thomas Tholen en Michael van Oeffelen zijn de voortrekkers op het gebied van duurzame inzetbaarheid bij Ploegmakers.

De reis naar vitaliteit

Thomas vertelt: “Drieënhalf jaar geleden zijn we gestart met het project ‘Werken aan morgen’ in samenwerking met Stigas. Na het succesvol afronden van dit project, zijn we verder gegaan met het project #vitalehoveniers. Vorig jaar hebben we ons aangemeld voor dit project en zijn we in contact gekomen met Marc Fleuren en Marlies Kamps.”

Michael voegt toe: “We begonnen aan dit project vanwege vergrijzing binnen ons personeelsbestand en langdurige ziekte. We wilden nadenken over hoe we hiermee om konden gaan en hoe we ervoor konden zorgen dat iedereen zijn pensioen haalt. Met 40% van ons personeelsbestand dat de komende 10 jaar met pensioen gaat, wisten we dat actie nodig was. Hoewel duurzame inzetbaarheid altijd al belangrijk voor ons was, zijn we nu actiever dan ooit.”

De pilot

Het project #vitalehoveniers zocht 20 pilotbedrijven die wilden bijdragen aan een vitaal toekomstperspectief voor de sector. Dit programma bood praktische oplossingen voor uitdagingen rondom personeelsinzetbaarheid. Elk bedrijf kreeg gratis begeleiding en subsidie voor verbeteringsinitiatieven. Een kartrekker binnen het bedrijf werd gedurende ongeveer een jaar begeleid, waarbij ongeveer 120 uur aan het project werd besteed. Medewerkers en bedrijfsleiding werden betrokken bij het proces.

Toolbox

“De pilot heeft al onze verwachtingen overtroffen,” vertelde Thomas enthousiast. Het begon allemaal heel bescheiden, met slechts zes collega’s die samen op pad gingen naar het hoveniersbedrijf Herman Vaessen in Limburg. Daar wilden we wat ideeën opdoen. Maar na een paar bijeenkomsten nam Marlies het voortouw en sloten er nog twee collega’s aan, waardoor we met z’n achten waren. Allemaal waren we vastbesloten om duurzame inzetbaarheid bij Ploegmakers te bevorderen.

Thomas benadrukte hoe belangrijk het was dat Michael, de bedrijfsleider, betrokken was bij ons project en dat zijn steun cruciaal was voor ons succes. En niet te vergeten het belang van het hele team bij Ploegmakers, hun steun was echt onmisbaar voor wat we wilden bereiken.

Met de groep van 8 personen zijn er verschillende initiatieven ondernomen, waaronder het versterken van het groepsgevoel om sociale druk te verminderen. Dit bleek een schot in de roos te zijn, en het succes ervan delen ze via een toolbox met al het overige personeel. Over twee weken staat de interne evaluatie van deze toolbox gepland.

Aanvankelijk begonnen de groep met 30 post-its vol ideeën en onderwerpen, maar slechts één ervan is tot nu toe uitgewerkt. Dit geeft een duidelijk signaal dat er nog volop ruimte is voor verdere ontwikkeling en dat er samen nog meer waardevolle initiatieven kunnen ontplooien.

Investeren in mensen

“We begonnen met het helpen van oudere werknemers die al lange tijd hetzelfde werk deden en te maken hadden met klachten”, zegt Thomas. “Nu richten we ons vooral op preventieve maatregelen, met een diverse werkgroep. Vooral de betrokkenheid van jongere medewerkers is cruciaal.”

Michael voegt toe: “Onlangs opende een groep hoveniersstudenten van het MBO (Yuverta) onze ogen. Ze merkten op dat ons bedrijf zeer duurzaam werkt, wat waarschijnlijk bijdraagt aan het feit dat we geen moeite hebben om personeel aan te trekken.”

Bewustwording en Gedragsverandering

Thomas benadrukt: “Duurzame inzetbaarheid vereist bewustwording, zowel intern als extern. Het gaat om het inzetten op eigenaarschap en het aanpakken van gedragsverandering. We moeten ons ervan bewust zijn dat we allemaal tot onze 67e zullen moeten werken. Dit kan confronterend zijn, maar het is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Daarnaast is het mooi om te zien dat de medewerkers die al lang bij Ploegmakers werken aangeven dat er verandering te zien is. Dat doet toch wel wat.”

Naar de Toekomst

Na het afronden van het MDIEU-project #vitalehoveniers, is het duidelijk dat Ploegmakers door wil gaan met duurzame inzetbaarheid. Dit vereist verdere investeringen in tijd, middelen en energie. De pilotgroep zal bij elkaar blijven om intervisie sessies te houden en de opgedane kennis te delen met de rest van het bedrijf.

Trots en Toekomstvisie

“Trots zijn we niet zozeer op het bereikte resultaat”, zegt Michael. “Dit zou eigenlijk het nieuwe normaal moeten zijn. Ons motto ‘Laat mens en omgeving groeien’ is meer dan een slogan; het is de kern van alles wat we doen.”

Tip

Thomas en Michael willen graag hun tip delen: “Besteed aandacht aan duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf. Luister naar je mensen en handel daarnaar. Investeer in tijd, mensen, machines, enzovoort. Alleen zo kunnen we samen gezond en wel ons pensioen halen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het project #vitalehoveniers? Deze website is het centrale punt voor duurzame inzetbaarheid in de hovenierssector. Hier vind je alles over hoe je sterk kunt blijven in je werk als je werkzaam bent als hovenier. Koninklijke VHG, FNV, CNV Vakmensen en arbeidsmarkt- en ontwikkelingsfonds Colland Arbeidsmarkt (CAM) hebben hun krachten gebundeld om jou vitaal, vaardig en wendbaar te maken en te houden.

Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid en Colland financieren de activiteiten en dat betekent dat je gratis kunt deelnemen aan trainingen, coaching, health checks en nog veel meer!

Ploegmakers