Rode draad
In de eerste ronde met de bedrijven in de pilot, hoorden we zaken die bij iedereen wel zullen spelen. Het bekende “De markt is goed maar het is moeilijk aan vakkrachten te komen”; “(Zij)instromers leren on the job, dat vraagt ook veel van onze ervaren vakkrachten en leiding”; “We hebben medewerkers die blessures hebben opgelopen, waardoor ze niet al het werk meer kunnen doen. Het is soms passen en meten om ieder het werk te geven dat bij hem past, maar we doen daar wel echt ons best voor. Maar met de oplopende leeftijd gaat dat wel hier en daar knellen”.
De pijn en ook de goede intenties worden benoemd. Iedereen begrijpt hoe belangrijk het is dat de mensen heel blijven zodat ze tot op hoge leeftijd dit mooie werk kunnen blijven doen.
We spraken werkgevers met gedrevenheid om het goed te doen, voor de klant en voor de medewerkers. Die gedrevenheid is fantastisch, maar er zitten ook valkuilen aan. We zien bijvoorbeeld dat de leiding veel energie stopt in het werk goed te regelen voor de medewerkers. Uit betrokkenheid bij de medewerker en het belang van een gestroomlijnde bedrijfsvoering. Ondanks deze inzet leidt dat in de praktijk nog niet altijd tot het gewenste resultaat. Uiteindelijk is het nog steeds aan de medewerker om wel of niet iets te doen met wat de werkgever hem aanbiedt. Gebeurt er niets, dan ligt op de loer dat de medewerker daarvan de schuld krijgt; en daar heeft niemand iets aan. We willen dat medewerkers samen met hun werkgever de kar trekken. Hoe krijg je dat voor elkaar? De wil is er, maar nu nog de weg. Die weg zal per bedrijf anders zijn en samen met de werkgever en medewerkers uitgestippeld worden. Oplossingen zijn er genoeg.
Hoe doen we dat concreet?
We zijn per bedrijf begonnen met de situatie in kaart te brengen. Informatie van de werkgever verbinden we met wat de medewerkers denken dat nodig is om verder te komen. Met deze ‘foto’ stippelen we per bedrijf een plan uit met degene die in het bedrijf de kar trekt. Deze ‘kartrekker’ krijgt zo’n 9 maanden ondersteuning van een organisatieadviseur. We maken met het bedrijf concreet waar je verbetering in wenst en daar gaan we de acties voor uitzetten. Dat kan ook een beetje spannend worden, want je gaat dingen doen die je eerder niet deed. Soms is dat minder doen en soms is dat meer doen. Immers als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd al kreeg.
Lerend netwerk
De kartrekkers van 7 bedrijven brengen we samen op 3 momenten. Om van elkaar te leren en om input te krijgen van de adviseurs. We kijken goed naar wat er nodig is voor succes.
En we willen ook zien wat het resultaat is van onze acties. Een onderzoeksbureau volgt het traject. Dat doen zij door gedurende het traject op 3 momenten een vragenlijst voor te leggen aan medewerkers en een andere vragenlijst aan degene die leiding en sturing geven in het bedrijf. Zo weten we aan het einde van de 20 trajecten welke effecten de verschillende acties opleveren.
Onze missie is om in de pilotbedrijven medewerkers en leiding krachtig en succesvol te maken in het werken aan vitaal, gezond en veilig werken. Maar ook willen we voor en met de sector uitvinden wat er werkelijk toe doet om ieder die hier werkt een gezonde toekomst te geven. Het mooie werk is er al, laten we dat ook duurzaam organiseren!
Meer weten over wat deze aanpak voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Mark, Marlies en John vertellen je er graag meer over. Groep twee en drie starten in september. Er zijn nog wat plaatsen te vergeven. Meld je nu aan!
In de pilots nemen de verschillende soorten bedrijven uit onze branche deel: grote en kleine bedrijven; groenvoorziening; boomverzorging; hoveniers; specialisten en allround bedrijven; werkend met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of niet.
Marlies Kamps
marlies.kamps@stigas.nl
Marlies Kamps, Stigas