Ga naar inhoud

Personeel behouden, hoe doe je dat? #vitalehoveniers heeft een tip!

11 maart 2024

Personeel behouden, hoe doe je dat? Personeel behouden is cruciaal voor de groei van je bedrijf. Maar loyaliteit komt niet vanzelf. Hoe kun je werknemers langer aan boord houden? Benut deze tips voor werknemers met personeel.

Werknemers die snel weer vertrekken. Het is voor veel bedrijven in Nederland een groot probleem. In veel sectoren is er een personeelstekort.

Noodgedwongen richten werkgevers zich op de werving van nieuw personeel, maar als er personeel blijft vertrekken is het dweilen met de kraan open. Werken aan het behouden van personeel is minstens zo belangrijk.

Personeel behouden, 4 factoren

Loyale werknemers met een hart voor de zaak, daar droomt iedere werkgever van. Misschien heb je al een paar van die trouwe werknemers. Waarom blijven zij wel graag aan boord? Het heeft grofweg te maken met vier factoren:

1. De persoonlijkheid van je werknemer

2. Het type werk en bedrijf

3. Ontwikkeling/doorgroeimogelijkheden

4. Jouw rol als ondernemer / leidinggevende

Met al deze zaken kun jij aan de slag. Ja, ook met die eerste. Natuurlijk moet het van twee kanten komen, maar als je op de juiste manier inspeelt op de persoonlijkheid van je werknemer, kun je de snaar raken die nodig is om zijn toewijding te winnen en hem langer aan boord te houden.

Tip

Zoek naar de intrinsieke motivatie van iedere werknemer. Probeer je personeel te motiveren met gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. In de meeste gevallen heeft het gewoonweg te maken met de juiste mate van aandacht geven. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie. Kijk hier voor een goede training om een krachtig leermeester te worden!