Ga naar inhoud

Jan Emmens; Genieten van de RVU-regeling

23 januari 2024

Na een indrukwekkende carrière van 49 jaar als hovenier is Jan Emmens een van de eersten die gebruik heeft gemaakt van de RVU-regeling, die hem de mogelijkheid biedt om te genieten van het leven nu het nog kan. Jan vertelt enthousiast over zijn keuze voor deze regeling en hoe zijn leven er nu uitziet.

Hoe ben je op de hoogte gekomen van de RVU-regeling?
“Via een vriend in de bouw hoorde ik voor het eerst over de RVU-regeling. Toen ik ontdekte dat deze regeling ook beschikbaar was in het groen, besloot ik ervoor te gaan. Het is een kans om te genieten van het leven, en dat doe ik nu met volle teugen.”

Hoe ziet je leven er nu uit?
“Ik ben nu veel bezig met concoursen en paardenkeuringen. Onze paardenfokkerij vraagt ook aardig wat van mijn tijd, maar ik vind het heerlijk om druk bezig te zijn. Met 13 paarden op stal is er altijd wat te doen: verzorgen, berijden, noem maar op. In het ijsclubbestuur van ons dorp maken we mooie plannen. Nu moet de vorst nog komen. Ik heb geen moment van verveling gekend.”

Hoe heb je financieel de overstap naar de RVU-regeling gemaakt?
“Ik kan het financieel doen. Ik heb wat pensioen naar voren gehaald en mede dankzij een erfenis is het mogelijk. Na 49 jaar in het hoveniersvak te hebben gewerkt, begon ik op mijn 16e en ging één dag per week naar school. Ik heb lang bij De Punt gewerkt, waar ik van alles heb gedaan. Toen ISS het overnam, ben ik overgestapt naar Dolmans in Beilen. Ik heb altijd met plezier gewerkt en nu geniet ik nog meer van het leven.”

 

Hoe kijk je terug op je werkzame jaren?
“Ik snap niet hoe ik het eerder allemaal rond heb kunnen breien. Opstaan om kwart over vijf, alle paarden voeren en dan om 6 uur naar het werk. Zaterdag ging ik naar concoursen. Nu rijd ik nog steeds paard, maar zonder de druk van het werk. Ik ben alleen maar positief over de RVU-regeling en heb het ook aan mijn collega’s aangeraden.”

Hoe verliep de overdracht van je baan?
“Mijn buurman heeft mijn baan overgenomen, zelfs de auto staat nog op dezelfde plek. Ik heb nog steeds contact met oud-collega’s, maar je moet andere manieren vinden om mensen te ontmoeten. Af en toe ga ik nog eens naar kantoor, en het kantoor heeft echt meegewerkt aan een mooi afscheid.”

Heb je nog plannen voor de toekomst?
“Ik geniet nu van mijn vrije tijd en de dingen die ik leuk vind. Als ik iemand anders in een vergelijkbare situatie zie, zal ik de RVU-regeling zeker aanraden. Het is een mooie manier om het werkzame leven af te sluiten en van je vrije tijd te genieten.”

Meer weten over de RVU-regeling? Kijk dan hier.