Ga naar inhoud

Interview met Frans Martens: Genieten van het Leven na 12 Jaar Hoveniersvak

21 november 2023

Welkom bij ons interview met de heer Frans Martens, een voormalig leidinggevende in het hoveniersvak die na 12 jaar besloot gebruik te maken van de RVU-regeling. Frans heeft een rijke ervaring in zowel het bedrijfsleven als de groene sector, en deelt graag zijn inzichten over het belang van de RVU-regeling en het genieten van het leven na een actieve loopbaan.

Overgang van Philips naar de Groene Sector:

Frans, kun je ons meer vertellen over jouw carrièreovergang van leidinggevende bij Philips naar het hoveniersvak?

Frans Martens: Zeker, het was een opmerkelijke verandering. Na mijn jaren bij Philips, waar ik leidinggevende was, kwam ik in aanraking met het groene vak. Ik besloot de uitdaging aan te gaan en accepteerde een baan bij Presikshaaf, wat is overgenomen door Dolmans Landscapinggroup, waar ik opnieuw leidinggevende werd. De overstap was een verrijking; werken in de natuur gaf me voldoening op een ander niveau.

Het Zware Aspect van het Hoveniersvak:

Je noemde eerder dat het groene vak zowel fysiek als mentaal zwaar kan zijn, vooral voor leidinggevenden. Kun je daar wat meer over vertellen?

Frans Martens: Absoluut, het werk in de groene sector brengt zowel fysieke uitdagingen met zich mee als de verantwoordelijkheid van leidinggeven. Als leidinggevende draag je veel op je schouders en moet je constant zaken regelen. Het is niet altijd eenvoudig om werkgerelateerde zorgen thuis achter te laten. Het is een evenwichtsoefening.

Overstap naar RVU-regeling:

Waarom heb je uiteindelijk besloten gebruik te maken van de RVU-regeling?

Frans Martens: Het idee om eerder te stoppen speelde al langer, maar toen de RVU-regeling zich aandiende, leek het een perfecte kans. Ik heb even gewacht, maar toen besloot ik ervoor te gaan. Financieel gezien was het mogelijk, en ik geloof sterk in het belang van genieten van het leven, vooral wanneer ouderdom met zijn gebreken komt.

Het Belang van Rust en Vrije Tijd:

Hoe heeft de RVU-regeling je dagelijkse leven beïnvloed?

Frans Martens: Het grootste verschil zit in de kleine dingen. Voorheen moest ik vroeg opstaan en miste ik veel van het sociale leven. Nu kan ik ’s avonds ontspannen en ’s morgens uitslapen. Ik besef nu hoeveel rust ik tekortkwam tijdens mijn werkende leven.

Invulling van de Dagen:

Hoe vul je nu je dagen?

Frans Martens: Ik ben actief in de tuin, fiets veel en heb zelfs afspraken gemaakt om nu het huishouden te doen. Het is belangrijk om bezig te blijven en te genieten van de dingen die je leuk vindt.

Terugkijken en Contact met Oud-Collega’s:

Mis je het werk nog wel eens?

Frans Martens: Zeker, vooral het contact met de jongens. Gelukkig heb ik nog steeds contact met oud-collega’s, wat heel leuk is. Het werk laat je niet zomaar los, maar ik koester de connecties die zijn blijven bestaan.

Advies aan Anderen:

Heb je advies voor anderen die overwegen gebruik te maken van de RVU-regeling?

Frans Martens: Absoluut. Als het financieel mogelijk is, raad ik de RVU-regeling ten zeerste aan. Geniet van het leven en stop wanneer het kan. Financieel advies kan hierbij enorm helpen. Het is nooit te laat om te beginnen met genieten!

Dankwoord:

Dank je wel, Frans, voor het delen van jouw ervaringen en inzichten. We hopen dat dit interview anderen zal inspireren om na te denken over hun eigen loopbaan en de mogelijkheden die de RVU-regeling biedt.