Ga naar inhoud

Een boost voor jouw duurzame inzetbaarheid

9 januari 2023

In 2021 en 2022 hebben VHG, FNV, CNV en Colland Fonds Arbeidsmarkt (CAM) gewerkt aan een plan om de duurzame inzetbaarheid van werknemers in de hovenierssector te vergroten. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en CAM financieren de activiteiten binnen dit plan. Wat dat voor jou betekent? Gratis deelnemen aan trainingen, coaching, health checks en nog veel meer!

Problemen rondom inzetbaarheid

In eerste instantie is er op initiatief van de sociale partners van de hovenierssector onderzoek gedaan naar de problematiek rondom duurzame inzetbaarheid. Hieruit kwam onder andere naar voren dat:

  • Vacatures moeilijk te vullen zijn, waardoor bedrijven meer zij-instromers en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen. Werknemers met iets meer senioriteit moeten daardoor steeds meer leidinggevende taken op zich nemen.
  • Werknemers in de hovenierssector voeren voornamelijk lichamelijk werk uit, meer dan in de rest van de agrarische en groene sectoren. Hierdoor ligt de lichamelijke belasting ook hoger en zijn er relatief meer werknemers met fysieke klachten (zoals bijvoorbeeld rug-, schouder-, pols- en knieklachten).
  • Doordat maatschappelijke en technologische ontwikkelingen steeds sneller gaan, wordt de noodzaak om je te ontwikkelen ook steeds groter. Binnen de hovenierssector is de bereidheid voor deze ontwikkeling niet hoog, waardoor je het risico loopt dat het vakmanschap van de hovenier niet voldoende op peil blijft.
  • Ongeveer 20 tot 25% van alle werknemers in de hovenierssector maakt zich zorgen over hoe ze het werk tot aan hun pensioen kunnen blijven volhouden.

De oplossing in vier thema’s

Bovenstaande problemen herken je misschien vanuit je eigen werk, of je ziet het bij collega’s. Er is nu een plan met activiteiten om deze problemen op te lossen. Tussen oktober 2022 en oktober 2024 wordt daaraan gewerkt binnen deze vier thema’s:

  • Bewustwording over duurzame inzetbaarheid bij werkgevers (goed werkgeverschap) en werknemers (eigen regie);
  • Behoud van medewerkers (gezondheid/ fysieke belastbaarheid/ vitaliteit);
  • Instroom van nieuwe medewerkers (aansluiting van onderwijs bij zij-instromers, arbeidsmobiliteit);
  • Vakmanschap van medewerkers (leren en ontwikkelen, nu en in de toekomst).

Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten uit dit plan, en hoe deze activiteiten jou kunnen helpen vitaal, vaardig en wendbaar te blijven in je werk!

Als sectorale partijen zijn we trots dat we jou deze activiteiten gratis kunnen aanbieden en dagen we je uit te kijken welke activiteiten het beste bij jou passen. Voor meer informatie kun je terecht op deze website of neem je contact op via vitalehoveniers@actor.nl of : (088) 329 20 30.