Ga naar inhoud

De winnaar van de prijsvraag is bekend!

26 maart 2024

In de afgelopen periode heeft #vitalehoveniers een prijsvraag uitgeschreven over het vinden van slimme, duurzame oplossingen voor de uitdagingen waar hoveniers dagelijks mee te maken hebben. Deze uitdagingen variëren van situaties waarbij je denkt: “Dat moet toch makkelijker kunnen?” tot: “Hoe los ik dit nu weer op!”

In oktober hebben we de sector uitgedaagd om aan te geven hoe zij 3 lastige praktijkproblemen hebben opgelost. Het ging om snoeien van hoge heggen, verplaatsen van zware materialen in (met name kleine) tuinen en het voorkomen van stress in de projecten.

De inzendingen zijn door een jury beoordeeld en dat was nog best een lastige klus, want alle ideeën waren waardevol om te benoemen. We hebben echter één winnaar, hoveniersbedrijf Satter. Zij hebben de afgelopen jaren de stress in de projecten een stuk verlaagd door de communicatie tussen de hoveniers en de werkvoorbereiding te verbeteren.

Sterk aan hun oplossing is dat ze goed in samenwerking met de medewerkers hebben bekeken hoe het softwaresysteem dat zij gebruiken ook voor de hoveniers praktisch te gebruiken is. Er wordt gewerkt met software met een app voor de hovenier, zodat de gegevens van het project direct beschikbaar zijn.

Dan moet je hier natuurlijk wel goed mee om kunnen gaan. Daar is speciaal aandacht aan besteed: toen er begonnen is met dit hulpmiddel zijn er instructies gegeven en voor degenen die het wat lastig vonden is er een buddy gekoppeld die waar het nodig was kon helpen. Sinds de invoering zijn de onverwachte verstoringen in de projecten sterk verminderd en dat zorgt er voor dat je met minder stress aan het werk bent. Er zijn meerdere van dat soort apps en softwaresystemen verkrijgbaar. Het is belangrijk om goed te bekijken wat het beste bij jullie bedrijf past.

Ook een andere inzender focust op het probleem van goede afstemming tussen ‘buiten’ en ‘binnen’. Een korte lijn, goed naar elkaar luisteren helpt enorm om de stress in de projecten te verminderen. Daar tijd in investeren, dat win je terug, omdat de projecten veel soepeler lopen.

Er waren ook inzendingen voor het snoeien van hoge heggen, maar daar zaten teveel haken en ogen aan waardoor zij het podium niet gehaald hebben. Wel waren er nog goede inzendingen over het verplaatsen van zware spullen. Het blijft maatwerk, maar wat zeker als belangrijk naar voren kwam is dat het steeds een combinatie is van slim gebruik van je lichaam, in combinatie met goede hulpmiddelen. Ook hier geldt: het loont om te investeren in goede kennis en training van het gebruik van je lijf, ook dat is vakmanschap en kan ellendige blessures aan je lichaam voorkomen.

Wij danken alle inzenders voor het delen van hun ervaringen en ideeën. Het moge duidelijk zijn dat het waardevol is om van elkaar te horen hoe je met lastige situaties om gaat. Wissel die kennis dus uit met je collega’s!

Op een nader te bepalen moment gaan we hoveniersbedrijf Satter nog in de bloemetjes zetten.