1. Heb een duidelijke visie
Jouw visie zit ongetwijfeld in jouw hoofd, maar weten je mensen het ook? Formuleer duidelijk waar je voor staat, waar je met je bedrijf naartoe wilt en communiceer dit met je medewerkers. Soms komt een visie voort uit een economische noodzaak, soms vanuit de persoonlijke ontwikkeling van de eigenaar. Lastig? Roep eventueel de hulp in van een bedrijfsadviseur of coach.
2. Maak je medewerkers mede-eigenaar van wat er in je bedrijf gebeurt
Je kunt het als ondernemer niet alleen. Wanneer je je mensen de ruimte geeft om zich te ontwikkelen en om mee te denken worden het probleemoplossend vermogen, de bedrijfsvitaliteit en het werkplezier vele malen groter. Alles begint bij het goede gesprek tussen de werkgever en zijn medewerker. Dat kan over iemands ontwikkeling gaan – waar sta ik en waar wil ik naartoe – maar ook over zaken als werkstress of risico’s die iemand ziet.
3. Creëer een vitale werkplek
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een basisvoorwaarde voor vitaliteit is een gezonde en veilige werkplek. Met de RIE van Stigas zorg je ervoor. Maak hem zelf of samen met jouw Stigasadviseur.
4. Stimuleer persoonlijke groei en ontwikkeling
Binnen een takenpakket – ook als het goed bij een medewerker past – zit altijd ruimte voor groei en ontwikkeling. Wanneer iemand te lang stilstaat en hetzelfde werk doet, kan dit een negatieve invloed hebben op zijn of haar vitaliteit. Bijleren, jezelf kunnen ontplooien zorgt voor (werk)geluk! Dat kan heel laagdrempelig. Ga met je mensen in gesprek over hun dromen en doelen en hoe ze deze graag willen bereiken. Workshops, lezingen, maar ook coaching door een meer ervaren medewerker kunnen heel goed werken.
5. Stimuleer fietsen naar het werk
Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s. Ook is het aanbieden van een fietsregeling fiscaal aantrekkelijk. Stimuleer je werknemers daarom om voortaan met de fiets naar werk te komen! Ook dat is bedrijfsvitaliteit.
6. Start een challenge of competitie
Challenges en competities werken motiverend en uitdagend. Elke dag 10.000 stappen zetten, bijvoorbeeld past perfect in een vitaal bedrijf. Of organiseer een hardloopwedstrijd of lunchwandelcompetitie. Daag elkaar uit!
7. Houd werk en privé gescheiden
Stoor je werknemers niet in hun avonduren of in het weekend met vragen die over het werk gaan. Zo geef je ze de mogelijkheid om ontspannen bij te tanken.
8. Houd werkstress in de gaten
Vaak is stress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond en houdt werknemers scherp, maar te veel belasting kan zorgen voor klachten. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer een lichaam moet herstellen en des te langer het verzuim wordt. Dat wil je als werkgever in een vitaal bedrijf natuurlijk voor zijn! Communiceer daarom open en eerlijk over stress op het werk, leer leidinggevenden en medewerkers wat goed timemanagement is en stimuleer beweging. Beweging is een heel goede manier om te ontspannen en stress te verlagen.
9. Bedenk: duurzame inzetbaarheid is maatwerk
Een eenduidige aanpak om de vitaliteit van je medewerkers te stimuleren bestaat niet, want hun drijfveren en uitdagingen verschillen sterk. Zo kan het voor 50-plussers interessant zijn extra verlofmogelijkheden te bieden. Jongeren daarentegen hebben vaak meer baat bij een verdere ontwikkeling van hun vakmanschap dicht bij het werkproces.
10. Geef het goede voorbeeld
Geef zelf vooral het goede voorbeeld, dan is de kans groot dat de rest volgt.
Het origineel van dit bericht komt van de website van Stigas.