In de praktijk

Het werk en de beschikbaarheid van vakmensen in onze sector verandert. Met de gehele sector zorgen we ervoor dat we een goede toekomst hebben door aantrekkelijk werk te blijven bieden. Dat brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant doordat er onvoldoende instroom van vaklieden in onze sector is, en aan de andere kant doordat medewerkers uitstromen of uitvallen. Door te werken aan behoud van werknemers en ontwikkeling van vakmanschap kunnen we dit tij samen keren, en bouwen we aan een mooi toekomstperspectief voor onze sector.

Pilotbedrijven voor voldoende vitale vakkrachten

In de drukte van het dagelijks werk komen we nauwelijks toe aan het ontwikkelen van dit toekomstperspectief. Daar gaan we nu met 20 pilotbedrijven verandering in brengen. Met deze bedrijven gaan we kijken wat we kunnen doen om in ook in de toekomst over voldoende vitale vakkrachten te beschikken. Dit doen we praktisch en concreet: we kijken samen met het bedrijf waar ze nu en in de toekomst tegenaan lopen. Vervolgens zoeken en realiseren we hier passende oplossingen voor. Dit wordt door de sector begeleid aan de hand van het activiteitenplan van MDIEU.

Is jouw bedrijf klaar voor de toekomst?

We zoeken bedrijven die samen met ons het pad naar die vitale toekomst gaan ontdekken. Met medewerkers en leidinggevenden zoeken hoe we de inzetbaarheid van medewerkers kunnen versterken. Nu, en in de toekomst. De ideeën die we hieruit ontwikkelen, realiseren we binnen dit project ook daadwerkelijk in jouw bedrijf. Daarbij nemen we de kennis die je binnen je bedrijf al hebt opgedaan mee, maar bouwen we ook voort op de kennis die Stigas heeft opgebouwd binnen bedrijven in de sector. Dus, is jouw bedrijf klaar voor de volgende stap?

Verbeteringen realiseren

Welke zaken je aanpakt, kies je als pilotbedrijf zelf. Onze adviseurs helpen je daarbij te bepalen hoe je deze zaken kunt verbeteren. Deze begeleiding krijg je gratis, hier is subsidie voor. Binnen je bedrijf hebben we een kartrekker nodig. Iemand die tijdens het pilottraject leert hoe hij of zij ook na afronding van het traject door kan gaan met verdere verbeteringen binnen het bedrijf. Als kartrekker sta je er niet alleen voor. In groepen van drie bedrijven help je elkaar met oplossingen en vragen die tijdens het traject naar voren komen. Daarbij wordt je begeleid door deskundigen met jarenlange ervaring in de sector.

Het pilottraject

Als pilotbedrijf wordt je ongeveer een jaar begeleid. De tijdsbesteding per kartrekker zal ongeveer 120 uur bedragen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel hooi je op de vork neemt. Ook vraagt het traject een tijdsinvestering van medewerkers. Zij krijgen vragen en worden begeleid in het realiseren van de verbeteringen. Met de bedrijfsleiding overleggen we een aantal keer, en vragen hen aanwezig te zijn wanneer we jullie succesvolle verbeteringen presenteren aan andere bedrijven.

Wil jij je aanmelden als pilotbedrijf, om zo de inzetbaarheid van je werknemers te versterken en een vitale toekomst voor je bedrijf te realiseren? Of ben je op eigen initiatief al bezig met het verbeteren van deze inzetbaarheid, en wil je jouw ervaringen hierover met ons delen? Neem dan contact op via het contactformulier.